Les jornades, que obrirà el professor Hildenbrand l’11 de maig, s’han presentat este matí a la seu de la Mancomunitat de la Safor. Després de la conferència s’inaugurarà l’exposició Art dels 70, poètiques del trencament i actuarà en directe Carles Dénia.

 “Sumar per a governar-nos el territori” és el lema de les Converses de maig que s’han presentat este matí a la seu de la Mancomunitat de la Safor. Les jornades les obrirà divendres a les 19 hores a la Casa de Cultura de Bellreguard el geògraf i politòleg Andreas Hildenbrand amb una conferència sobre les xarxes de cooperació entre ciutats com a instrument de governança territorial per a inaugurar, tot seguit, l’exposició pictòrica Art dels 70, poètiques del trencament i l’actuació en directe de Carles Dénia. Com explica el coordinador de les jornades, Néstor Novell, «La intenció és generar un espai de reflexió obert i lliure, la qual cosa està íntimament lligada a la cultura i l’art d’una dècada d’efervescència i canvi cultural». Coordinades per ell mateix a Bellreguard i per Josep Sorribes a València, els 17 i 24 de maig de vesprada a la Casa de Cultura i el 16 i 23 de maig al Saló de Graus de la Facultat de Filologia, les Converses oferiran quatre aules de formació amb els principals especialistes en gestió del territori i governança. Com ha indicat Sorribes, «No consolidar entitats supramunicipals com les Comarques Centrals Valencianes o l’Àrea Metropolitana de València suposa la pèrdua de milers de milions d’euros; si quallaren, molts ens imitarien».

La realitat, com ha assenyalat el president del Consorci de Comarques Centrals Valencianes i alcalde d’Alcoi, Toni Francés, és que «les estructures administratives existents dificulten l’impuls de polítiques comunes en espais com les Comarques Centrals, amb els quals guanyaríem en competitivitat i respostes a la ciutadania, per la qual cosa són importants espais de reflexió com les Converses de maig que donen a conéixer altres formes de treballar per tal de ser útils a la societat mitjançant xarxes de col·laboració que facen més eficient i eficaç la gestió».

Les Converses de maig són una iniciativa sorgida fa tres anys de l’Ajuntament de Bellreguard amb voluntat d’esdevenir un punt anual de trobada d’intel·lectuals i especialistes per a conversar sobre el País, la seua realitat i els reptes de futur, i, com ha recordat el regidor de Promoció Econòmica de Bellreguard, Joan Marco, «vam ser el primer poble en reclamar l’Estatut i ara volem impulsar este fòrum de diàleg i formació per analitzar tot allò que no funciona com cal i sumar, que és la paraula clau». Enguany, ho han fet en l’organització el Consorci de les Comarques Centrals Valencianes (CCCV), la Fundació Nexe i el CEIC Alfons el Vell, el director del qual ha garantit el suport de l’entitat «a totes aquelles iniciatives que, com les Converses, repensen el territori, l’economia i la societat». Per a fer-ho, passaran per les Converses Mariona Tomàs, que parlarà de l’Àrea Metropolitana de Barcelona; Ana Sancho de política territorial al País Basc i l’Àrea Metropolitana de Bilbao; Joan Vicente Rufí de xarxes de ciutats a Catalunya; Lluís Ferrando i Vicent Doménech dels Pla d’Acció Territorial de la Generalitat Valenciana; Lluís del Romero d’àrees metropolitanes a Europa; Andrés Boix d’una nova administració valenciana en el context europeu; Ramon Marrades de la Marina de València; Pau Rausell de la cultura com actiu econòmic a les CCV; Rafael Boix dels costos de la no-Àrea Metropolitana de València; i Josep A. Ybarra del canvi del model productiu a les CCV.

A més, les Converses de maig compten amb la col·laboració de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local (IIDL) i l’associació cívica Malalts de Ciutat, a més de la col·laboració del departament d’Urbanisme de la Universitat Politècnica de València, la Fundació Horta-Sud, València Turisme de la Diputació i l’associació valenciana Tirant lo Blanc.

Al navegar en el lloc web, estàs acceptant l'ús de les galletes. Més informació

Utilitzem galletes pròpies i de tercers per a millorar els nostres servicis i optimitzar la teua visita per mitjà de l'anàlisi dels teus hàbits de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots consultar en Més informació

Tancar