- La iniciativa, aprovada ja pel Consell de Participació Ciutadana, dóna al veïnat poder de decisió i de control de la política hídrica municipal
Bellreguard posa en marxa un Observatori Ciutadà de l’Aigua, una iniciativa pionera a tot el País Valencià. La seua creació era una proposta de la Regidoria de l’Aigua i ha estat aprovada per unanimitat pel Consell de Participació Ciutadana. Amb això, l’Ajuntament dóna un pas més en el camí de la transparència i, sobretot, a l’hora d’involucrar a veïnes i veïns en les polítiques públiques en un assumpte de primer orde, com és la gestió d’un bé de primera necessitat com l’aigua.
Aquest Observatori Ciutadà de l’Aigua és una aposta única fins ara en l’escala autonòmica que remata el procés de municipalització d’aquest servei dut a terme la passada legislatura. Es tracta, per una banda, de contribuir a blindar eixe procés municipalitzador amb la implicació dels veïns i veïnes: Per altra, de generar formes de control i observació democràtica d’allò públic.
Segons l’alcalde i regidor de l’Aigua, Àlex Ruiz, “d’alguna manera completem el cercle de la municipalització, ja que no només hem llevat intermediaris entre l’Ajuntament i la ciutadania amb la gestió directa d’un servei bàsic com l’aigua, sinó que ara involucrem també a eixa ciutadania, de manera que puga participar de les decisions i també controlar eixa gestió”.
De fet, l’Observatori “és un mecanisme que sistematitza la rendició de comptes davant la ciutadania, facilita el control comunitari d’un bé bàsic com l’aigua i genera espais de cogestió i codecisió en la gestió hídrica, en la mateixa línia que en altres processos participatius posats en marxa aquests darrers anys a Bellreguard”, segons destaca el regidor de Participació Ciutadana, Juanjo Giner.
El procés que ara arranca consta de quatre fases. El primer pas serà la redacció d’un Reglament de l’Observatori Ciutadà de l’Aigua, que concretarà i desenvoluparà la proposta.
En una segona fase, en constituirà l’Observatori i començaran les seues sessions. La previsió és que la primera, que tindria un caràcter formatiu, es realitze encara en aquest any 2021.
Les altres dos fases serien una acció comunicativa i de sensibilització durant el primer any de funcionament de l’Observatori, i l’organització d’una jornada a escala autonòmica sobre participació en la gestió de l’aigua que servisca, a més, per a posicionar Bellreguard com a referent en la implantació de processos participatius en la gestió de l’aigua.