La Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Bellreguard ha organitzat un Cicle de tallers i xarrades a l’escola Gregori Mayans i Ciscar sobre diferents temes vitals per a la vida dels joves com són l’autoconeixement, els límits, les emocions i l’educació sexual i afectiva.
Aquests tallers, que es realitzaran en vàries sessions fins al 29 de febrer, estan dirigits específicament per a les edats compreses entre cinqué i sisé de primària i s’emmarquen dins de les actuacions municipals del Pacte d’Estat Contra la Violència de Gènere.
En les primeres sessions han treballat el pes dels insults i com els fan sentir front a com els fa sentir que els reconeguen les seues habilitats i capacitats. També han treballat sobre la importància de saber dir “no” amb assertivitat.
Nati Rocher, regidora d’Educació de l’Ajuntament de Bellreguard: “En l’actualitat, la tasca dels centres educatius va més enllà de la simple transmissió de coneixements acadèmics; també implica la formació integral de l’alumnat”. En aquest sentit, reconxeix que “un aspecte fonamental d’aquesta formació és l’enfocament en l’autoconeixement, l’educació sexual i afectiva, els límits i les emocions”.
Educació sexual
Rocher destaca que “l’educació sexual i afectiva és un altre component important en el context educatiu actual”. Segons la regidora, “desmitificar temes relacionats amb la sexualitat i les relacions afectives proporciona als estudiants els coneixements necessaris per prendre decisions informades i saludables. A més, contribueix a prevenir situacions de risc, promou relacions respectuoses i fomenta una cultura de consens i responsabilitat”.
Autoconeixement i limitacions
Per una altra banda, “l’ autoconeixement permet als estudiants comprendre les seves pròpies forces, debilitats i passions”, assegura la regidora. A través d’activitats que fomenten la reflexió personal i la identificació de les seves pròpies habilitats, adquireixen una visió més clara de qui són i dels seus objectius personals. Aquesta autoconsciència no només beneficia el desenvolupament personal, sinó que també millora el rendiment acadèmic, ja que els estudiants poden adaptar millor les seves estratègies d’aprenentatge.
“Paral·lelament, treballar en la comprensió dels límits és essencial per establir un marc de convivència saludable dins dels centres educatius”, destaca Rocher. Els estudiants que entenen la importància del respecte mútu i els límits personals es relacionen de manera més positiva amb els altres.
Gestió de les emocions
“La gestió de les emocions és una habilitat vital que esdevé cada vegada més important en la societat actual ja que treballar en la comprensió i expressió de les emocions els ajuda a desenvolupar resiliència, autocontrol i empatia” assegura Rocher. Aquestes habilitats emocionals no només impacten positivament en el benestar emocional individual, sinó que també contribueixen a la creació d’un clima escolar positiu i col·laboratiu.
Abordar aquests temes en els centres educatius és essencial per a la formació integral dels estudiants ja que no només els prepara per a un futur èxit acadèmic i professional, sinó que també contribueix a la construcció d’individus responsables, respectuosos i emocionalment intel·ligents.