L’alcalde, cinc alumnes i un professor de l’IES Joan Fuster han participat a Àustria en uns actes amb la presència del president de la Generalitat. Sis instituts valencians han commemorat el 73 aniversari de l’alliberament l’últim camp de concentració nazi.
Bellreguard ha retut homenatge a Fernando Seguí el pres número 9699 de Mauthausen (Àustria) que va trobar la mort al camp de concentració de Gusen. Així, l’alcalde Àlex Ruiz, cinc alumnes i un professor de l’IES Joan Fuster formen part del contingent valencià -junt amb els instituts de Pego, Xàtiva, Morella, Bunyol i Torís- que dissabte va commemorar el 73é aniversari de l’alliberament de l’últim camp nazi en el qual va participar, per primera vegada, un president de la Generalitat, Ximo Puig, junt amb la consellera de Justícia, Gabriela Bravo. Per a l’alcalde de Bellreguard, «és una qüestió de justícia i reparació democràtica cap a un bellreguardí i una família que van defensar la llibertat fins a les darreres conseqüències». A més de la representació institucional, Ruiz recorda que «la família de Seguí vivia porta amb porta amb la meua àvia i va ser a través de la seua història que vaig descobrir l’horror i l’exemple, perquè la germana de Seguí, Vicenta, va ser la primera dona regidora durant la República, i va acabar desterrada».
En col·laboració amb Amical Mauthausen, la delegació escolar ha estat la més nombrosa mai enviada des de terres valencianes, conformada per 35 alumnes acompanyats pels professors i els alcaldes de les localitats participants. Des del divendres, a més de trobades amb estudiants italians i francesos, l’expedició ha visitat l’exposició permanent del castell de Hartheim; la casa d’Anna Pointner, on els republicans van amagar les fotos del camp de Mauthausen i el monument que la recorda; el Memorial i el tunel d’Ebensee; els de Bergkristall; el Memorial i allò que resta de Gusen, com el crematori, l’antiga porta d’entrada al camp, convertida en una casa particular així com alguns barracons originals convertits en vivers; així com el memorial de Mauthausen, l’estació, les instal·lacions del camp, l’exposició permanent i la macabra escala de la pedrera.