MANIFEST AMB MOTIU DEL DIA INTERNACIONAL DE COMMEMORACIÓ EN MEMÒRIA DE LES VÍCTIMES DE L’HOLOCAUST I LA PREVENCIÓ DELS CRIMS CONTRA LA HUMANITAT (27 DE GENER)

Amb motiu del Dia Internacional de Commemoració en Memòria de la Víctimes de l’Holocaust i la Prevenció dels Crims contra la Humanitat, el 27 de gener de 2021, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) fa pública la necessitat d’aprofundir en l’Educació, la Memòria i la Investigació sobre l’Holocaust, que, com reconeix la UNESCO, és tasca essencial per a fomentar l’observació dels Drets Humans, les llibertats fonamentals i els valors de tolerància i respecte mutu.

Ja han transcorregut 76 anys, des d’aquell 27 de gener de 1945, en el qual es va produir l’alliberament del camp de concentració i extermini nazi d’Auschwitz-Birkenau per les tropes soviètiques en el marc de la Gran Guerra Pàtria o Segona Guerra Mundial. I som conscients de la fragilitat de la memòria col·lectiva i el perill que entranya, en el present i en el futur, l’oblidar el passat o el desconeixement de les atrocitats comeses per l’ésser humà contra l’ésser humà.

La commemoració de l’Holocaust nazi afecta directament als valencians i espanyols. El colp d’estat contra el Govern constitucional de la Segona República es va transformar en la Guerra d’Espanya. Van ser milers els exiliats republicans que després de recalar pels camps de concentració del sud de França i nord d’Àfrica van ser deportats als camps d’extermini nazis situats a Alemanya, Àustria, Txecoslovàquia, França i Polònia. Molts van ser assassinats, i els supervivents, apàtrides per decisió de Franco, no van poder tornar als seus pobles i ciutats. Molts holocaustos van edificar el gran Holocaust.

Tots aquells que van ser objecte de l’extermini nazi, des dels jueus que van patir l’extermini, fins als republicans espanyols, les ètnies romaní i sinti, els discapacitats i els homosexuals, formen part de la monstruositat de l’Holocaust, que, com a contrapart, ens ofereix un verificable codi cultural basat en la diversitat, convivència, llibertats públiques i educació dels valors humans.

El sistema de convivència democràtic és, com moltes coses valuoses, fràgil, i cal atendre’l i cuidar-lo tots els dies. La perversió democràtica consisteix en la posada en marxa de mecanismes i aliances des de dins i des de fora del sistema per a acabar amb ell. La desinformació, les construccions de realitats virtuals falses, la normalització social d’actituds rebutjables (racisme, violència de gènere, …), i el negacionisme de qualsevol tipus (des de l’Holocaust a la pandèmia actual, passant pel canvi climàtic) són manifestacions visibles de l’atac perceptible a la Democràcia.

La Memòria de l’Holocaust ens obliga a continuar amb la defensa dels Drets Humans. Commemorar aquesta data en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust és una forma eficaç d’anticipar-se al racisme, els genocidis i protegir la Democràcia i els Drets Humans.

L´FVMP té entre les seues finalitats el desenvolupament i consolidació de l’esperit europeu i democràtic en l’àmbit local, i s’ha compromés amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030, establits per l’Assemblea General de l’ONU, l’objectiu de la qual 17 està íntegrament dedicat a la promoció de les aliances necessàries per al Desenvolupament Sostenible, proposant entre altres la Promoció de la cultura de Paz i de la diplomàcia de ciutats.

La Xarxa de Municipis per a la posada en valor de la Memòria Històrica (Xarxa Memòria), impulsada per l´FVMP, a tenor de la commemoració el 27 de gener de 2021 del Dia Internacional de l’Holocaust,

Considera essencial:

Reparar el passat.
Posar cara a les víctimes, repensar-les i honrar-les. Transmetre a noves
generacions i per a coneixement públic el dolor infinit, el neguit, la mort i la
desraó de la barbàrie.

Vigilar el present.
Mantindre una posició activa i bel·ligerant en la defensa dels valors i de la
convivència democràtica.

Actuar cap al futur.
Fomentar l’Educació, la Formació i la Cultura de la convivència creativa en Paz.
Entén imprescindible el treball conjunt plenament col·laboratiu dels Governs (Consell
de la Generalitat, Governs locals i provincials) i de la societat civil valenciana, encarnada
pels col·lectius ciutadans.
Proposa l’impuls d’actuacions dirigides a la sensibilització i conscienciació ciutadana
sobre l’Holocaust i la necessitat del concurs de tots i totes en la construcció d’una
societat democràtica.

València, 27 de gener de 2021

En navegar en el lloc web, tu estàs acceptant l'ús de les cookies. més informació

Usamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y optimizar su visita por medio del análisis de sus hábitos de navegación. Si continua usando nuestra web consideraremos que acepta su uso. Puedes consultar en Más información

Cerrar