Amb motiu del Dia d’Homenatge als espanyols deportats i morts en Mauthausen i en
altres camps i a totes les víctimes del nazisme d’Espanya’, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i l’Amical de Mauthausen han emés el següent manifest, al qual s’adhereix l’Ajuntament de Bellreguard.

EN RECORD I HOMENATGE AlS VALENCIANS I ESPANYOLS DEPORTATS, MORTS I SUPERVIVENTS, EN CAMPOS DE CONCENTRACIÓ I A TOTES LES VÍCTIMES DEL NAZISME

El 5 de maig és el ‘Dia d’Homenatge als espanyols deportats i morts en Mauthausen i en altres camps i a totes les víctimes del nazisme d’Espanya’, instaurat pel Govern d’Espanya, a semblança d’altres països europeus. El 5 de maig de 1945 va ser alliberat pels aliats el camp de concentració de Mauthausen – Gusen, a Àustria, on milers d’espanyols van patir l’horror de l’extermini nazi.

En el camp de concentració de Mauthausen, i en el subcamp de Gusen van estar internats prop de 8.000 republicans espanyols que es van veure obligats a abandonar el nostre país al final de la Guerra d’Espanya. Van ser desproveïts de la seua nacionalitat per decisió del govern franquista i per tant declarats apàtrides; van ser ignorats pel govern francés del Mariscal Petain; van patir innombrables atrocitats i prop de 5.300 van ser assassinats allí i en altres camps de concentració nazis.

Segons les últimes dades verificades per l´AMICAL van ser un total de 656 deportats (entre ells 10 dones) procedents de 234 municipis valencians, els que van arribar als camps de concentració i extermini nazis.

Dels 656 deportats i deportades, 411 van ser assassinats [entre ells, el bellreguardí Fernando Seguí Garcia], 5 desapareguts, 1 escapat, i 239 van ser finalment alliberats. Només 5 de les deportades van aconseguir sobreviure.

Les referències per províncies són esquinçadores. Dels 196 deportats alacantins, 120 van ser assassinats, va haver-hi 1 desaparegut i 75 van ser alliberats. Dels 166 deportats de la Província de Castelló, 111 van ser víctimes que van pagar amb la seua vida, es constata la desaparició d’1 deportat i l’evasió d’un altre, i 53 van ser alliberats. Dels 294 deportats de la Província de València van ser assassinats 180, 3 van desaparéixer i 111 van ser alliberats.

Volem honrar la memòria dels deportats i deportades i reconéixer que representen una part fonamental de la nostra història democràtica pel seu exemple insuperable de sacrifici i lluita per la democràcia i la llibertat.

L’Europa del nazisme i del feixisme els va engulir. El ram de la convivència democràtica i de la solidaritat es va esqueixar. Les seues polpes es van dispersar, es van segrestar i es van ocultar a la Memòria de la Història.

El franquisme deliberadament els va silenciar i va ocultar a la memòria col·lectiva de la societat valenciana i espanyola. I, no obstant això, allí van estar aquestes persones naturals dels nostres pobles i ciutats. Tractats com a bèsties fins a la desesperació. A Auschwitz, Mauthausen, Gusen, Ravensbrück, Dachau, Buchenwald, Neuengamme, Sachsenhausen, Flossenburg, Natzeweiler, illes anglonormandes de Jersey.

Estem plenament convençuts que la vacuna efectiva contra els totalitarismes consisteix a Recordar a les víctimes, Comprendre el succeït i Transmetre a la societat, i a la joventut especialment, perquè mai més puga succeir. La Democràcia ha d’estar vigilant, de manera permanent, davant els nous feixismes que qüestionen la Llibertat, la Igualtat, la Solidaritat i el desenvolupament social sostenible.

Ara, al maig de 2022, 77 anys després, la XARXA MEMÒRIA (Municipis per a la posada en valor de la memòria històrica) de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) i la Delegació de l´Amical de la Comunitat Valenciana, recordem als nostres veïns deportats, retem homenatge a totes les víctimes del nazisme, reafirmem els seus valors com a nostres, i convidem als Ajuntaments i a les associacions memorialistes de la societat civil valenciana al fet que visualitzen el record viu dels homes i dones deportats.

En navegar en el lloc web, tu estàs acceptant l'ús de les cookies. més informació

Usamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y optimizar su visita por medio del análisis de sus hábitos de navegación. Si continua usando nuestra web consideraremos que acepta su uso. Puedes consultar en Más información

Cerrar